Tehosta PDF-tiedoston saavutettavuustarkastusta PAC-ohjelmalla

Adobe Acrobat Pron ja PDF Accessibility Checkerin (PAC) avulla voit parantaa PDF-dokumenttien saavutettavuutta. PAC on tehokas työkalu, joka tarkistaa dokumentin teknisen rakenteen ja löytää sellaisia saavutettavuusvirheitä, joita Acrobat Pro ei tuo esille. Lue, kuinka Prota ja PACia voi käyttää yhdessä…

Perusopetuksen saavutettavuus tyssää tiedon puutteeseen

Minna Bimberg on selvittänyt pro gradu -työssään peruskoulun opettajien asenteita saavutettavuuden edistämiseen opetuksessa. Bimberg tutki neljää kysymystä: Miten opettajat asennoituvat saavutettavuuden edistämiseen opetuksessa? Mistä he hakevat tietoa saavutettavuusvaatimuksista? Millä tavalla he huomioivat saavutettavuusvaatimukset opetuksessaan? Mitkä ovat tärkeimmät esteet saavutettavan opetusmateriaalin…

Hämeenlinnan verkkosivusto sai Selkeästi meille -tunnuksen

Kirjoittaja: viestintäasiantuntija Kaisa Paavilainen, Hämeenlinnan kaupunki Kehitysvammaliitto on myöntänyt Hämeenlinnan kaupungin verkkosivustolle Selkeästi meille -tunnuksen. Tunnuksen saanutta verkkopalvelua on testattu kognitiivisesta saavutettavuudesta hyötyvien ihmisten kanssa.  Olimme syksyllä 2023 mukana Kehitysvammaliiton Selkeästi meille -hankkeen yhteiskehittämistyöpajoissa yhdessä kolmen muun kaupungin kanssa. Työpajoissa…

Selkeä kieli: standardi ISO 24495-1

Selkeälle kielelle on julkaistu kesäkuussa 2023 kansainvälinen standardi, ISO 24495-1:2023. Standardi ohjaa pääasiassa digitaalisten ja painettujen tekstisisältöjen tuotantoon. Standardi on englanninkielinen, mutta periaatteet ja ohjeet pätevät millä kielellä tahansa. Selkeä kieli säästää niin lukijoiden kuin kirjoittajien aikaa, vaivaa ja rahaa.…

Sisältöelementtien lukemisjärjestys vaikuttaa saavutettavuuteen

Kun dokumentit tai verkkosivustojen sisällöt luetaan ruudunlukuohjelmalla, on sisältöelementtien oikea lukemisjärjestys erittäin tärkeää. Jos sisältöjen lukemisjärjestystä ei ole määritelty oikein, voi ruudunlukuohjelman käyttäjä saada väärää tietoa tai häneltä voi jäädä saamatta olennaista tietoa. Word-, PowerPoint- ja PDF-tiedostot On tärkeää, että…

Saavutettava PDF-lomake: tarkista nämä kuusi kohtaa

PDF-lomakkeen saavutettavuudessa pitää kiinnittää huomiota kuuteen asiaan sekä lomakkeen lukujärjestyksessä että lomakekentissä. Ruudunlukuohjelma lukee PDF-lomakkeet eri tavalla kuin tavalliset sisällöt Lomakkeen saavutettavuuden tärkeyden ymmärtää, kun tietää, miten ruudunlukuohjelman käyttäjä navigoi lomakkeessa. Eri ruudunlukuohjelmat toimivat eri tavoin, mutta yleensä kun ruudunlukuohjelma…

Oikein tehty Word-dokumentti voi olla saavutettava 

Microsoftin Office-ohjelmissa on paljon sisäänrakennettuja ominaisuuksia, jotka auttavat tekemään saavutettavia tiedostoja. Wordillä pystyy tekemään helppokäyttöisiä ja teknisesti oikein toimivia tiedostoja, kun käyttää hyödyksi mm. kappaletyylejä ja helppokäyttöisyyden tarkistustyökalua. Kappaletyylit määrittävät tekstin ulkoasun Kappaletyylit ovat yksi Wordin perusominaisuus, joilla varmistetaan tekstin…

Saavutettava Word-dokumenttimalli antaa ihmisen keskittyä sisällöntuotantoon

Organisaation dokumenttimallit on usein tehty palvelemaan brändiä ja visuaalista ilmettä. Dokumenttimallin avulla voidaan myös varmistaa tiedostojen saavutettavuutta. Saavutettavuuden kannalta olennaista on tehdä Word-dokumenttimalliin oikeanlaiset kappaletyylit, joilla hallitaan sisältöjen ulkonäköä ja muita ominaisuuksia. Merkittäviä ovat varsinkin leipätekstissä käytettävä normaalityyli, eritasoisissa otsikoissa…

Adobe Acrobat DC -ohjelman käytettävyystarkistus auttaa PDF-dokumenttien saavutettavuuden parantamisessa

PDF-tiedostojen saavutettavuus on mahdollista tarkistaa Adobe Acrobat DC -ohjelman käytettävyystarkistustyökalun avulla. Työkalu ei tee täydellistä tarkistusta vaan on myös kohtia, joita dokumentin tekijän tulee tarkistaa erikseen. Pääsääntöisesti työkalu tuo ongelmat esille ja se tarjoaa myös mahdollisuuden automaattiseen korjaamiseen, esim. dokumentin…

Saavutettavuus ei ole joko tai vaan sekä että

Saavutettavuus ei ole “joko tai” vaan “sekä että” ja kaikkea siltä väliltä, todisti professori Gottfried Zimmermann korkeakoulujen digitaalisen saavutettavuuden seminaarissa. Zimmermannin kumoamat teesit olivat: Ihmisellä joko on rajoitteita tai ei ole rajoitteita.Rajoitteet voivat liittyä esim. näköön, kuuloon, puhumiseen, motoriikkaan tai ymmärtämiseen. Rajoitteet…