Hämeenlinnan verkkosivusto sai Selkeästi meille -tunnuksen

Kirjoittaja: viestintäasiantuntija Kaisa Paavilainen, Hämeenlinnan kaupunki

Kehitysvammaliitto on myöntänyt Hämeenlinnan kaupungin verkkosivustolle Selkeästi meille -tunnuksen. Tunnuksen saanutta verkkopalvelua on testattu kognitiivisesta saavutettavuudesta hyötyvien ihmisten kanssa. 

Olimme syksyllä 2023 mukana Kehitysvammaliiton Selkeästi meille -hankkeen yhteiskehittämistyöpajoissa yhdessä kolmen muun kaupungin kanssa. Työpajoissa perehdyimme kognitiivisen saavutettavuuden arviointikriteeristöön, joka auttaa tunnistamaan, mitkä asiat helpottavat tai vaikeuttavat verkkopalveluiden käyttämistä ja siellä olevan tiedon ymmärtämistä. Lisäksi laadimme toiselle kaupungille tehtäviä, mistä verkkosivulta löytyy eri asioita. Hämeenlinna sai parikseen Jyväskylän.

Hämeenlinnalaisina pyysimme jyväskyläläisiä ostamaan bussilippua, etsimään tietoa kaupunginjohtajasta, ilmoittamaan lapsi koulukuljetukseen, hakemaan rakennuslupaa ja selvittämään makkaranmyyntilupaa Hämeen Keskiaikafestivaaleille. Vastaavasti me saimme arvioida, kuinka Jyväskylässä haetaan rakennuslupaa, missä voi retkeillä, miten löytää maastopyöräilyreitin ja millaisia museoita Jyväskylässä on.

Käytännön ohjeita kognitiivisen saavutettavuuden parantamiseen

Tehtävät olivat sopivan visaisia ja niitä pohtiessamme kirjasimme saavutettavuuteen liittyviä puutteita, joita kävimme seuraavassa työpajassa yhteisesti läpi. Tärkeässä roolissa työpajoissa olivat verkkopalveluita testaavat henkilöt, joilla on jokin kognitiivinen haaste.

Saimme käytännön ohjeistusta, kuinka kehittää verkkosivuista nykyistä helpompia käyttää ja ymmärtää. Yhdessä saadut oivallukset jaettiin kaikkien hyödynnettäviksi. Ja kyllä: jyväskyläläiset eivät löytäneet selkeää infoa mistä voi ostaa kausilipun linja-autoon Lammin seudulle! Joten parannettavaa riittää Hämeenlinnan kaupungin verkkosivuilla.

Vaikka sivusto saikin työpajoissa kiitosta monista ominaisuuksista, kuten selkeäkielisyydestä ja nopeasta latautumisesta, saimme myös kehitysideoita. Sivuston valikoiden selkeyttäminen, mobiilikäytön parantaminen, hakutoiminnon kehittäminen ja yhteystietojen parempi löydettävyys ovat meillä nyt vuoden 2024 korjauslistalla.

Selkeästi meille -hanke päättyi mutta tie selkeään verkkoviestintään jatkuu

Suomessa on voimassa laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta. Se vaatii, että mm. julkisin varoin tuotettavien verkkopalvelujen on oltava teknisesti saavutettavia. Laki ei pidä sisällään vielä verkkopalvelun ymmärrettävyyttä ja helppokäyttöisyyttä. Kansalaisten yhdenvertaisuuden näkökulmasta kognitiivinen saavutettavuus on yhtä tärkeää kuin tekninen saavutettavuus, sillä verkkopalvelu ei ole kaikille saavutettava, jos sitä ei ole helppo käyttää ja ymmärtää.

Selkeästi meille -hanke oli Kehitysvammatuki 57 ry:n ja Kehitysvammaliiton yhteishanke, jota rahoitti Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA. Hanke päättyi vuoden 2023 lopussa, mutta se jätti jälkeensä erittäin hyvän selkeästimeille.fi-sivuston, jonne on koottu paljon tietoa, ohjeita ja vinkkejä kognitiivisesta saavutettavuudesta.

Hämeenlinnan kaupungin tiedote Selkeästi meille -tunnuksesta

0 kommenttia “Hämeenlinnan verkkosivusto sai Selkeästi meille -tunnuksen

Leave a Reply