SmartArt-kuvioiden saavutettavuus

Office-ohjelmien eli Wordin ja PowerPointin SmartArt-toiminnallisuus antaa mahdollisuuden sisältöjen visualisointiin. SmartArt-toiminnossa on erilaisia valmiita kuvioita esim. prosessien esittämiseen tai organisaatiokaavioiden luomiseen. Kun käytät SmartArteja, pääosassa on sisällön hyvä jäsennys ja visualisointi – ei koskaan pelkkä “kiva ulkoasu” sen itsensä vuoksi. Mieti siis, millainen esitystapa palvelee tarkoitustasi paremmin: visuaalinen SmartArt-kuvio vai tekstimuotoinen kuvaus.

Oletusasetuksilla SmartArt ei ole saavutettava. SmartArteista saat saavutettavia – eli niiden olennaiset sisällöt ruudunlukijan luettavaksi – kun toimit seuraavasti:

1) Muunna SmartArt muodoksi

Tee SmartArt-kuvio SmartArt-työkalun avulla (lisää tekstit, varmista värikontrastit, tarkista sisältö suhteessa muuhun kontekstiin). Lisää sitten SmartArtin pääkehykselle vaihtoehtoinen teksti.
Kun SmartArt ja vaihtoehtoinen teksti ovat valmiita, muunna SmartArt muodoksi. Tämän jälkeen SmartArt purkautuu muodoiksi ja sisällöiksi, joiden lukemisjärjestyksen voi vielä tarkistaa erikseen.

2) Tallenna SmartArt kuvana

Tee SmartArt-kuvio valmiiksi SmartArt-työkalulla. Tallenna SmartArt-kuvio kuvaksi, tuo tallennettu kuva uudelleen dokumenttiin ja anna sille vaihtoehtoinen teksti. Jos vaihtoehtoinen teksti olisi hyvin pitkä, kuva kannattaa merkitä koristeelliseksi ja tuodaan kuvan sisältökuvaus osaksi dokumentin tekstiä.

0 kommenttia “SmartArt-kuvioiden saavutettavuus

Leave a Reply