Word tarjoaa loputtoman monipuoliset mahdollisuudet tuottaa teknisesti ja sisällöllisesti saavuttamattomia asiakirjoja.
- Ryhdy heti kirjoittamaan muita vaihtoehtoja miettimättä. Mitä nopeammin aloitat, sitä nopeammin pääset hommasta eroon. Aloita otsikosta ja etene lineaarisesti suoltamalla sisältöön kaikki aiheesta tietämäsi. Kysehän on sinun asiantuntemuksesi esiintuomisesta.
- Etene rivi riviltä ulkoasua myöten valmista tekstiä tuottaen. Näin sinun ei tarvitse enää myöhemmin palata kirjoittamaasi sisältöön. Älä sorru asiakirjapohjiin tai organisaatiosi malleihin, vaan tee selkeästi omannäköistä tuotosta. Valitse fontti oman mieltymyksesi mukaan: leikkisät kirjasimet tai käsin kirjoitetun näköiset fontit antavat dokumentillesi persoonallisen ja lähestyttävän sävyn. Muotoile tekstiä samantien vaikka rivi ja sana — miksei myös kirjain — kerrallaan. Käytä vaihtelevasti erilaisia ulkoasuja ja tehostekeinoja, sillä ne tuovat sisältöön elävyyttä ja pitävät lukijan mielenkiinnon yllä.
- Nosta tärkeitä asioita esiin esim. kelluvien tekstilaatikoiden avulla tai tee tekstistä kuva jollain kuvankäsittelyohjelmalla. Näin saat huomion kiinnittymään tähän olennaiseen sisältöön. Näytä tekstinkäsittelytaitosi esim. käyttämällä taulukkotyökalua sarkainten tekoon ylätunnisteessa ja lisäämällä olennaisia sisältöjä vaihtelevasti ala- tai loppuviitteisiin.
- Käytä hyödyksesi Wordin monipuolinen valikoima erilaisia fontteja, värejä, kokoja ja tehostuskeinoja vaihtelevalla tavalla, sillä se pitää lukijan mielenkiinnon yllä. SUURAAKKOSET ovat oiva keino painottaa asioita, samoin korostusten tekeminen kivoilla väreillä, alleviivauksilla ja kursivoinnilla.
- Käytä taulukoita esim. palstojen tekemiseen tai otsikon taustavärin määrittämiseen. Jos taas haluat asemoida sisältöjä taulukonomaisesti, käytä välilyöntejä, jotta saat kirjaimet samoihin kohtiin eri riveillä. Välilyöntien käyttö ei maksa mitään, niissä ei tarvitse säästellä!
- Älä turhaan tuo tylsiä kuvia tiedostoosi, vaan luota tekstin voimaan. Paitsi jos sinulla on joku tosi mukava otos, joka voisi ilahduttaa lukijaa, vaikka se ei sisältöön liittyisikään. Muista, että kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, joten kuvaan viittaaminen leipätekstissä tai kuvatekstin tai vaihtoehtoisen tekstin lisääminen on tarpeetonta. Tasaa kuva niin, että se kelluu juuri sinun näytölläsi mukavasti suhteessa tekstiin.
- Palvele lukijaasi tekemällä sisällysluettelo käsin. Käytä mielikuvitustasi myös tämän ulkoasun suhteen: voit käyttää erilaisia kirjasimia eritasoisille sisällöille ja vaikka jakaa luettelon näön vuoksi kahdelle palstalle. Oikeat sivunumerot eivät ole kovin tärkeät.
- Onneksi olet tehnyt kaikki tekstimuotoilut alusta lähtien, joten sinun ei tarvitse enää palata tähän työhön. Myös dokumentin oikoluku tai uudelleen arviointi ovat turhia, olethan asiantuntija.
- Kyllähän kuka tahansa näkee, mikä dokumentti sisältää tai millä kielellä se on kirjoitettu. Metatietojen tarkistaminen on turhaa ajanhukkaa, eiväthän ne muutenkaan näy missään.
- Mikä helppokäyttöisyyden tarkistustoiminto? Asiantuntijatekstin ei tulekaan olla helppokäyttöistä. Mitä siitä tulisi, jos kuka tahansa voisi lukea tekstiä ja käyttää sitä omiin tarkoituksiinsa?
Vältä sudenkuopat äläkä ainakaan noudata saavutettavan Word-dokumentin kymmentä käskyä!
0 kommenttia “Näin teet saavuttamattoman Word-dokumentin”